
Aronia - właściwości
Aronia dojrzewa pod koniec lata, ale już teraz warto mieć na uwadze jej rewelacyjne właściwości. Tym małym owocom przypisuje się opóźnianie starzenia skóry i organizmu, a to dzięki zawartości mnóstwa przeciwutleniaczy. Wzmacnia naczynia krwionośne, pomaga w obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi.
Aronia najczęściej jest przerabiana na sok. Świeże owoce są dość cierpkie w smaku.

Porzeczki - właściwości
Czerwone porzeczki zawierają dużo potasu, bogactwo pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika, co pozytywnie wpływa na pracę jelit. Porzeczki dostarczą nam także witaminy C o właściwościach ochronnych i przeciwutleniających.

Warzywa i owoce ciemnogranatowe/fioletowe
Burak, kapusta czerwona, czarna porzeczka, winogrona, borówka czernica, śliwka, jeżyna, żurawina – zawierają duże ilości antocyjanów, witaminy C oraz karotenoidów.
Fioletowe owoce i warzywa mają silne właściwości przeciwzapalne, antycelulitowe i wzmacniające.

Czerwone warzywa i owoce
Czerwone owoce i warzywa korzystnie wpływają na układ krwionośny, mają dużo witamin.
W przypadku malin znajdziemy tu w dużej ilości potas, witaminę C, fosfor. Źródło błonnika, obniżają poziom stresu oksydacyjnego, korzystne działanie na rzecz układu sercowo-naczyniowego. Wysoki poziom przeciwutleniaczy, właściwości przeciwzapalne.