Lato w pełni, a na krzewach rumienią się dorodne maliny, wciąż dostępne są truskawki, przybywa porzeczek czy borówek. Wybór jest spory i warto z niego korzystać. Jedząc owoce, dostarczamy sobie mnóstwa witamin i innych składników.
W Polsce królują truskawki
Truskawki są najpopularniejszymi owocami jagodowymi uprawianymi w Polsce. "Nasz kraj zalicza się do pierwszej dziesiątki największych producentów truskawek w skali globalnej i równocześnie do grupy czołowych producentów tych owoców w UE", podaje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
W 2020 roku truskawki w Polsce były uprawiane na powierzchni 50 hektarów, dając 3,4 t z ha, łącznie 170 tys. ton (dane GUS). W Unii Europejskiej Polska, po Hiszpanii, jest drugim producentem truskawek (w 2020 r. – z 16% udziałem w unijnej produkcji ogółem).
Te owoce jagodowe dominują w Polsce - struktura zbiorów (KOWR za GUS, 2020):
- truskawki - 33%
- porzeczki - 26%
- maliny - 23%
- aronia - 7%
- borówka wysoka - 8%
- agrest - 2%
- inne jagodowe - 1%
Ceny owoców na rynku hurtowym Bronisze 6 lipca 2021:
Stawki znajdziesz na początku galerii:
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa? Korzystne właściwości
- Wpływają korzystnie na wygląd cery, zębów i włosów,
- Przedłużają młodość (dzięki zawartości antyoksydantów zapobiegają starzeniu się komórek),
- Zapewniają uczucie sytości,
- Są niskokaloryczne (zapobieganie nadwadze i otyłości),
- Zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia,
- Wspomagają system odpornościowy,
- Chronią przed nowotworami,
- Zapobiegają cukrzycy,
- Chronią przed astmą,
- Obniżają ciśnienie.
Źródło: prezentacja Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej we Wrześni, KOWR
