
PIZZA
Nie jest zaskoczeniem, że pizza nie jest sprzymierzeńcem wysiłków zmierzających do utraty tkanki tłuszczowej czy cellulitu. Ale mrożone i dostarczane do restauracji pizze nie tylko zawierają wysoki poziom kalorii i tłuszczów nasyconych, ale także mnóstwo sodu. Ser mozzarella, sos marinara i wędliny, takie jak pepperoni i kiełbasa to wręcz kopalnie soli! Sód powoduje zatrzymanie płynów w organizmie. A gdy płyn gromadzi się w naczyniach krwionośnych, może naciskać na komórki tłuszczowe cellulitu, czyniąc je bardziej zauważalnymi. Lepiej zrobić własną pizzę z czerwonym sosem o obniżonej zawartości sodu i dodatkami wegetariańskimi.

CIASTKA
Wypieki, takie jak ciasta, pączki i drożdżówki, zawierają trio składników, które niezbyt dobrze wpływają na ciało, w tym na cellulit: tłuszcz, rafinowane węglowodany i sód. Oczywiście okazjonalnie zjedzone nie sprawią, że zaraz pojawi się skórka pomarańczowa, ale częste sięganie po takie smakołyki może mieć niemiłe konsekwencje.

GOTOWE ZUPY
Gotowe zupa na przykład w puszkach to kolejne ogromne źródło sodu. Zatrzymany w organizmie płyn ze zbyt dużej ilości sodu może pogorszyć wygląd cellulitu. Warto dokładnie sprawdzać etykiety gotowych dań!

WODA
Na pojawienie się i rozwój cellulitu ma również wpływ picie zbyt małej ilości wody.