
Kleszcze przenoszą groźne choroby. To m.in. borelioza i kleszczowe zapalenie mózgu.

Chrzan pochodzi z rodziny kapustowatych. Kojarzy się z przyprawą kuchenną, a tymczasem wyciąg z korzeni chrzanu pospolitego odstrasza, ale także zabija kleszcze.
To dzięki specyficznemu zapachowi chrzanu. - Najbardziej intensywnie pachną liście chrzanu i jego korzeń, również po ususzeniu czuć zapach – mówi Jarosław Mikietyński, ogrodnik Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy.

Cebula należy do rodziny amarylkowatych. Nie tyle cała cebula, co konkretnie suche łuski cebuli zniechęcają kleszcze. Jedna z teorii mówi, że to rosyjscy ogrodnicy jako pierwsi zauważyli, iż cebula odstrasza kleszcze.
Jej działanie potwierdziła grupa rosyjskich naukowców. Łuski cebuli muszą być zmielone na proszek. Warto opylić nim rośliny.

Z rodziny amarylkowatych. I świeży, i ususzony, posiada specyficzny, nieprzyjemny dla nas zapach. Woń jest także nieprzyjemna dla kleszczy. Przed wyjściem np. do lasu warto zjeść 2-3 ząbki czosnku, a kleszcze nie powinny zaatakować.
Nieprzyjemne, ale skuteczne: można posmarować się ząbkami czosnku - wtedy skóra przez dłuższy czas będzie wydzielała jego zapach.