2 z 10
Poprzednie
Następne
Takie są dla organizmu skutki jedzenia grzybów. Oto lista dla osób, które jedzą grzyby
Właściwości grzybów - to cię zaskoczy
Grzyby posiadają zaskakująco wysoką gęstość odżywczą. Na liście ANDI, która określa gęstość odżywczą produktu, zajmują one wysokie miejsce deklasując takie produkty jak cukinia, sałata lodowa, pomidor czy truskawki.
W zależności od gatunku zawierają około 70%-90% wody, a sucha masa to głównie białka, w skład których wchodzą prawie wszystkie aminokwasy (w tym egzogenne).
Zawierają dużą ilość witamin (witamina A, witaminy z grupy B :B1, B2, B3, B9, B12, oraz witaminę C, D i E) oraz minerałów, głównie potasu, fosforu, wapnia i magnezu, a także naturalny, silny antybiotyk, aby zwalczać inwazje bakterii. (Penicylina, streptomycyna i tetracyklina pochodzą właśnie z ekstraktu grzybów).