Spis treści
Tyle jest gatunków grzybów
Istnieje około 14 000 różnych gatunków grzybów.
Wśród nich są grzyby:
- jadalne (około 300 gatunków),
- niejadalne,
- trujące,
- psychoaktywne.
Gdzie szukać grzybów?
Bardzo ważną rzeczą jest, by jeść grzyby rosnące organicznie, ponieważ grzyby jak gąbka chłoną to, co dobre, ale też to, co złe.
Niewłaściwie hodowane grzyby (traktowane chemią) lub grzyby rosnące w zanieczyszczonych miejscach (np. tuż przy drodze) mogą zawierać dużo szkodliwych składników jak np. metale ciężkie.
Takie są dla organizmu skutki jedzenia grzybów
Oprócz wartości leczniczych, odżywczych i smakowych, grzyby - tylko sprawdzone jadalne, posiadają jeszcze jedną zaletę: trzeba je znaleźć, a to wymaga dużo ruchu na świeżym powietrzu!
Oto lista dla tych, którzy jedzą grzyby. Takie są dla organizmu skutki jedzenia grzybów. Zobacz w naszej galerii.
Kto powinien unikać grzybów
Przestrzega się, aby grzybów z niepewnego źródła, niesprawdzonych, nie jadły dzieci do 12. roku życia, kobiety w ciąży i karmiące oraz osoby starsze.
Wpływ toksyn (jeśli dojdzie do spożycia grzyba trującego) na młody lub osłabiony organizm może być groźny w skutkach.
Nawet niewielka ilość toksycznych substancji może wówczas doprowadzić do stałego uszkodzenia organów.
Źródło:
https://www.gov.pl, Krystyna Wojdak PSSE w Kole
***
Czytaj także:
