
Chipsy są znaną i lubianą na całym świecie formą przekąski. Spożywane raz na jakiś czas są niegroźne dla funkcjonowania naszego organizmu. Jedzone regularnie mogą prowadzić do wielu chorób. Sprawdź w naszej galerii, czym grozi często spożywanie chipsów.

Chipsy są znaną i lubianą na całym świecie formą przekąski. Spożywane raz na jakiś czas są niegroźne dla funkcjonowania naszego organizmu. Wielu jednak zatraca się w ich słonym smaku, dodając chipsy do codziennej diety. Ich regularne spożywanie może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia.

Są wysoko kaloryczne
W skład chipsów wchodzą tłuszcze trans, które powstają wskutek przetwórstwa oleju palmowego. Według ekspertów ich spożywanie sprzyja otyłości, zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór, a także może powodować miażdżycę.

Uszkadzają układ nerwowy
Podczas smażenia chipsów wytwarza się akrylamid. Wykorzystuje się go nie tylko w przemyśle spożywczym, ale i do produkcji farb, klejów czy zapraw murarskich. Według badań naukowców, regularne spożywanie chipsów i narażanie organizmu na wpływ akrylamidu, może prowadzić do zaburzeń neurologicznych, takich jak drgawki, mrowienia i osłabienie organizmu.