
Gotując obiady w domu, łatwiej zadbać o to, by były zarówno obfite, sycące i smaczne. Jednak danie nie jest automatycznie zdrowe tylko dlatego, że zostało samodzielnie przyrządzone w domu.
Istnieją pewne nawyki, które sprawiają, że przybieramy na wadze. Eksperci wymieniają najgorsze nawyki obiadowe utrudniające odchudzanie. Zobacz teraz w naszej galerii, co prawdopodobnie sprawia, że nie możesz schudnąć.
Oto lista 10 najgorszych nawyków obiadowych, które powodują przybieranie na wadze. Poznaj je teraz w naszej galerii >>>>>

DODAJESZ ZA DUŻO SOLI
Szczypta soli to jeden ze sposobów na dodanie smaku, ale jest coś takiego, jak za dużo sodu. W rzeczywistości można przybrać na wadze, jeśli regularnie je się za dużo soli. Naukowcy odkryli, że spożywanie nadmiaru sodu może potęgować uczucie pragnienia i ogólnie prowadzić do spożywania większej ilości tłustych potraw.
Dodatkowo może się rozwinąć faktyczne uzależnienie. Badania wykazały, że uzależnienie od soli jest bardzo realne i powstaje analogicznie do uzależnienia od alkoholu, kokainy i opiatów.

UŻYWASZ TALERZY W NIEWŁAŚCIWYM ROZMIARZE
Na większym talerzu danie wygląda na mniejsze. Znacznie łatwiej jest w ten sposób przesadzić z kaloriami. Na mniejszym talerzu porcje wydają się większe, ponieważ jedzenie wypełnia cały talerz. To znak dla mózgu, że mamy zamiar jeść więcej. Wybieranie mniejszych talerzy pozwala utrzymać porcje pod kontrolą.

JESZ ZA SZYBKO
Kiedy tylko nadchodzi pora obiadowa, jesteś głodny i gotowy do jedzenia. Jednak jedząc zbyt szybko, trudniej jest dokładnie zauważyć, ile tak naprawdę się zjada. Badania wykazały, że osoby, które jedzą wolniej, nie spieszą się z posiłkiem, spożyły około 66 mniej kalorii w jednym daniu.