
DODAJESZ ZA DUŻO SOSU DO SAŁATEK
Sałatka jako uzupełnienie obiadu to świetny sposób na dodanie warzyw. A zjedzenie jej przed daniem głównym to sprytny sposób na wypełnienie żołądka, dzięki czemu zjesz mniejszą porcję dania głównego. Jednak sos dodawany do sałaty może być zdradliwy
i problematyczny. Jeśli porcja sosu jest zbyt duża albo dressing jest wypełniony cukrem i innymi wątpliwymi składnikami, warzywa natychmiast stają się niezdrowe.

NIE JESZ O ODPOWIEDNICH PORACH
Godzina zjedzenia posiłku ma znaczenie. Jeśli pracujesz do późna i dopiero po pracy jesz obiad, istnieje duża szansa, że zaśniesz z pełnym brzuchem. To nie jest najlepszy ruch.
Najlepiej skończyć jedzenie obiadu (i dowolnego deseru!) co najmniej dwie do trzech godzin przed pójściem spać. Według badań już taki ruch może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.
Ogólnie rzecz biorąc, o wiele zdrowsze jest zjedzenie obiadu na długo przed snem.

NIE PŁUCZESZ PRODUKTÓW Z PUSZKI
Nie ma nic złego w korzystaniu z warzyw w puszkach, jednak je również należy przygotować we właściwy sposób. Żywność w puszkach jest wypełniona płynami. Jeśli nie zostanie odsączona, nie będzie wypłukana, do posiłku wraz z warzywami trafi niepotrzebny sód i dodatkowe skrobie.

NIE PIJESZ WODY
Napoje gazowane i inne słodzone napoje nigdy nie są idealnym wyborem. Ważne jest, aby popijać wodę nie tylko podczas jedzenia, ale także przed posiłkiem. Jedno z badań wykazało, że picie wody na pół godziny przed zjedzeniem głównego posiłku, takiego jak obiad, pomaga w utracie wagi.