
CHŁODNIK OGÓRKOWY - PRZEPIS
8 ogórków gruntowych obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełóż do miski, posolić o zostawić na kilka minut po czym odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wlać 300 ml maślanki i 300 ml jogurtu naturalnego, dodać pół pęczka posiekanego koperku, sól, pieprz i wstawić do lodówki. Chłodnik przed podaniem udekorować koperkiem.

VICHYSSOISE - ZIMNA ZUPA Z ZIEMNIAKÓW I PORA - PRZEPIS
Ta sycąca zupa rodem z Francji smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
700 g porów oczyścić, białą i zieloną część pokroić w grube krążki, a ciemnozieloną w bardzo cienkie krążki. 500 g ziemniaków obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki podsmażyć z grubymi krążkami porów na 2 łyżkach masła. Doprawić solą, pieprzem i łyżeczką tymianku. Dodać 700 ml bulionu z warzyw i gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut - do miękkości warzyw.
Zupę zmiksować, dodać 100 g śmietany kremówki i doprawić do smaku. Zupę ostudzić a następnie wstawić do lodówki. Przed podaniem drobno posiekane krążki pora lekko podsmażyć na łyżce masła, doprawić odrobiną soli. Podsmażonego pora rozłożyć na zupie, całość posypać świeżo zmielonym pieprzem.

CHŁODNIK OWOCOWY - PRZEPIS
300 g truskawek, 200 g malin, 100 g borówek zmiksować, dodać 500 ml kefiru, łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę cukru pudru do smaku (opcjonalnie), i 2 posiekane listki mięty. Schłodzić.