
TARRATOR - BUŁGARSKI CHŁODNIK Z OGÓRKÓW I RZODKIEWEK - PRZEPIS
To prosty chłodnik, który przyrządza się bardzo szybko. 1 ogórek, pęczek rzodkiewek i 2 młode cebulki razem ze szczypiorkiem drobno pokroić. Dodać 1 litr kefiru lub jogurtu naturalnego oraz 4 łyżeczki oliwy, doprawić solą oraz pieprzem i lekko ubić trzepaczką. Schłodzić w lodówce. Przed nalaniem chłodnika talerze natrzeć ząbkiem czosnku.

CHŁODNIK TRUSKAWKOWO-POMIDOROWY - PRZEPIS
400 g pomidorów, 400 g truskawek, 1 obrany ogórek gruntowy lub 1/2 szklarniowego, 1 mała papryka w dowolnym kolorze, ok. 1/3 ostrej papryczki i 2 ząbki czosnku zmiksować z 1/2-2/3 szklanki wody. Doprawić solą i pieprzem, wlać sok z 1 limonki, dodać 1 łyżeczkę syropu z agawy lub cukru. Przetrzeć przez sitko i schłodzić w lodówce.

CHŁODNIK Z AWOKADO I OGÓRKÓW - PRZEPIS
2-3 ogórki gruntowe obrać, zmiksować z dojrzałym awokado, 2 łyżkami oliwy extra vergine, kawałeczkiem czerwonej cebuli, 300 g jogurtu greckiego, sokiem z 1/2 limonki, 1 łyżeczką winnego, szczyptą soli, 1/2 łyżeczki miodu lub cukru. Dodać 2 szklanki zimnej wody i ponownie zmiksować. Dodać 1/2 szklanki listków kolendry lub mięty i znowu zmiksować. Schłodzić.

CHLODNIK Z ARBUZA I TRUSKAWEK - PRZEPIS
450 g miąższu arbuza bez pestek zmiksować ze 150 g truskawek, sokiem z 1/2 cytryny lub z 1 limonki, czubatą łyżką posiekanej świeżej mięty i 1 łyżeczką świeżego, drobno startego imbiru. Schłodzić w lodówce. Podawać z pokruszonym serem feta i grzankami.