MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Cukier trzcinowy - pochodzi z trzciny cukrowej i przechodzi...
fot. 123RF/Pixabay

Takie są najlepsze zamienniku cukru. Tak możesz zastąpić go w porannej herbacie

Cukier trzcinowy - pochodzi z trzciny cukrowej i przechodzi podobny proces, jak burak cukrowy. Różnicą jest to, że cukier trzcinowy nie jest poddawany rafinowaniu, czy nie traci jakichkolwiek minerałów. Jest zdrowszy od cukru białego, posiada więcej wartości odżywczych, żelazo, potas, magnez oraz wapń. Może występować w różnych odcieniach od jaśniejszego do ciemniejszego brązowego, zależy od ilości melasy.

Kaloryczność wynosi 390 kcal/100 g, czyli około 20 kcal w łyżeczce. Trzeba pamiętać by nie pomylić cukru trzcinowego z cukrem brązowym, do tego drugiego producenci dodają barwniki karmelizowane.

Zobacz również

"To nie atrakcja turystyczna, ale zagrożenie" - list i mocne słowa Czytelnika

"To nie atrakcja turystyczna, ale zagrożenie" - list i mocne słowa Czytelnika

Nowe szaty dla Notre Dame w Paryżu. Błysk światła od słynnego projektanta mody

Nowe szaty dla Notre Dame w Paryżu. Błysk światła od słynnego projektanta mody

Polecamy

Pożar domu w gminie Unisław. Matka z dwójką chorych dzieci straciła dach nad głową

Pożar domu w gminie Unisław. Matka z dwójką chorych dzieci straciła dach nad głową

Ważne zmiany dla pacjentów. Od lipca w ten sposób nie zalogujesz się do IKP

Ważne zmiany dla pacjentów. Od lipca w ten sposób nie zalogujesz się do IKP

Dżem z tego zapomnianego owocu to hit w moim domu. Smakuje fantastycznie

Dżem z tego zapomnianego owocu to hit w moim domu. Smakuje fantastycznie