
Cukier w dużych ilościach powodujący otyłość czy choroby układu sercowo-naczyniowego. Czym więc zastąpić kolejne łyżeczki do porannej herbaty? Czy da się zrobić idealny serniczek, który będzie smakował wymagającej teściowej, nie dodając przy tym cukru? Można, zachowując równie dobry, słodki smak.
Obecnie możemy bez większego problemu kupić odpowiednie dla naszych upodobań czy potrzeb zamienniki. Sprawdźmy, jakie wymienniki cukru można stosować, kiedy chcemy przejść na dietę bezcukrową, a jakie stosować kiedy jest się cukrzykiem. Szczegóły na kolejnych slajdach naszej galerii.

Aspartam – prawdopodobnie najpopularniejszy zamiennik cukru na rynku. Wykorzystywany w napojach, gumach do żucia, jogurtach, a nawet wędlinach. Ma szerokie zastosowanie, ponieważ nie tylko słodzi, ale również wzmacnia smak produktu.
Przy nadmiernej ilości działa toksycznie na organizm, ale jako substytut cukru jest bardzo dobrym rozwiązaniem np. dla osób z cukrzycą.

Ksylitol – inaczej cukier brzozowy. Zamiennik pozyskiwany z kory brzozy lub kukurydzy. Posiada niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powoduje gwałtownych wyrzutów insuliny do krwi.
Kaloryczność Ksylitolu jest o 40% mniejsza od kaloryczności cukru, co przy odczuwalnie większej słodkości stawia ten substytut na wysokiej pozycji. Warto wspomnieć, że oryginalny Ksylitol jest pochodzenia fińskiego. Jego chiński odpowiednik nie posiada wartości prozdrowotnych.

Erytrol – inaczej Erytrytol, kolejny zamiennik cukru wyróżniający się bardzo niską kalorycznością, bowiem jest ona bliska zeru. Podobnie jak Ksylitol, ma niski indeks glikemiczny i jest produktem świetnie zastępującym biały cukier. Oczywiście z jego ilością również trzeba uważać, ponieważ nadmierne spożywanie Erytrolu prowadzi do biegunki i wzdęć.