
Cukier trzcinowy - pochodzi z trzciny cukrowej i przechodzi podobny proces, jak burak cukrowy. Różnicą jest to, że cukier trzcinowy nie jest poddawany rafinowaniu, czy nie traci jakichkolwiek minerałów. Jest zdrowszy od cukru białego, posiada więcej wartości odżywczych, żelazo, potas, magnez oraz wapń. Może występować w różnych odcieniach od jaśniejszego do ciemniejszego brązowego, zależy od ilości melasy.
Kaloryczność wynosi 390 kcal/100 g, czyli około 20 kcal w łyżeczce. Trzeba pamiętać by nie pomylić cukru trzcinowego z cukrem brązowym, do tego drugiego producenci dodają barwniki karmelizowane.

Cukier kokosowy - jest to naturalny zamiennik białego lub trzcinowego cukru. Ma swój własny kokosowy smak oraz charakterystyczny zapach. Cukier pozyskuje się z soku pąków kwiatowych z palmy kokosowej. Posiada antyoksydanty, enzymy i kwas octowy, zawiera witaminę B, błonnik pokarmowy (inulinę).
Kaloryczność wynosi 375 kcal/10 g. Cukier kokosowy nie ma w sobie sztucznych barwników, ale posiada wysoką zawartość składników mineralnych. Diabetycy bez problemu mogą wykorzystać ten cukier, stabilizuje poziom glukozy we krwi.

Miód – jest o wiele słodszy od na co dzień używanego białego cukru. Pomimo, że jedna łyżeczka miodu daje prawie 40 kalorii posiada kilka czynników dobrze wpływających na nasze zdrowie.
Są to właściwości antybakteryjne oraz grzybobójcze. Przez specjalistów jest zalecany w okresie przeziębienia lub rekonwalescencji. Posiada także witaminy z grupy B, A i C, białko i składniki mineralne.
Warto zapamiętać, że miodu nie dodaje się do gorącej herbaty i jakichkolwiek składników o temperaturze powyżej 40 st. C, ponieważ wtedy traci swoje właściwości prozdrowotne.

Syrop klonowy – jest świetną alternatywą dla cukru, ponieważ ma mniej kalorii niż inne słodziki. Jest bogaty w wiele składników mineralnych. Zawiera cynk, który wspiera układ odpornościowy, czy magnez, który odpowiada za właściwy rozwój kości.
Najczęściej syrop klonowy spożywa się z naleśnikami, goframi, ale również dodaje się go do sałatek, czy marynat do mięs.