5 z 11

fot. pixabay
Czarnuszka siewna
Spożywanie nasion czarnuszki i oleju z czarnuszki może również pomagać obniżać ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu LDL, a wszystko to dzięki kwasom tłuszczowym omega-3.
6 z 11

fot. pixabay
Wyciąg z karczocha
Roślina jest bogata w polifenole – cynarynę i luteolinę, zawiera także duże ilości inuliny. Dzięki temu ma wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu.
7 z 11

fot. pixabay
Zielona herbata
Zielona herbata, dzięki dużej zawartości polifenoli, działa przeciwmiażdżycowo i zmniejsza stężenie cholesterolu LDL.
8 z 11

fot. Pixabay
Wysoki poziom cholesterolu we krwi może z czasem prowadzić do rozwinięcia wielu chorób sercowo-naczyniowych, a także zwiększa ryzyko zawału serca. W młodym wieku i kiedy nie odbiega zbyt dużo od normy, może nie dawać żadnych objawów.