
Oto 7 najzdrowszych produktów na świecie
Życie w zdrowiu i sprawności ruchowej i umysłowej to marzenie każdego człowieka. To, co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, a co za tym idzie, na jakość i długość naszego życia. Naukowcy zbadali, które produkty spożywcze na świecie są najzdrowsze.
Zobacz teraz w galerii, jakie produkty warto włączyć do swojej codziennej diety, by cieszyć się długim życiem. ►

Miejsce 7 - boćwina
Burak liściowy, boćwina, botwina, burak szpinakowy, mangold – to odmiany uprawne buraka zwyczajnego. Najważniejsze są liście - one mają najwięcej wartości odżywczych. Boćwina ma zastosowanie podobne do szpinaku.
Boćwina to bardzo zdrowe, a przy tym niskokaloryczne warzywo. To źródło białka, składników mineralnych i witamin: żelaza, wapnia, witaminy K, A i C, kwasu foliowego oraz witaminy z grupy B, szczególnie B1 i B2.
Wzmacnia odporność, wspomaga układ trawienny, pomaga w walce z anemią, miażdżycą i nadwagą. Przypisuje się jej również właściwości przeciwdepresyjne.

Miejsce 6 - pestki dyni
Pestki dyni to nasiona dyni. Nasiona są zazwyczaj płaskie i owalne, z jedną osią symetrii, mają białą łuskę zewnętrzną, a po usunięciu łuski przybierają jasnozielony kolor.
Pestki dyni zawierają witaminy E, C, A, K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, witaminę B6.
Cynk i witaminy o charakterze antyoksydacyjnym korzystnie wpływają na układ odpornościowy organizmu, wspomagają też odnowę komórek skóry, włosów i paznokci. Magnez korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego. Pestki dyni chronią przed miażdżycą, kamicą nerkową, a nawet osteoporozą (korzystnie wpływają na kondycję kości i zębów). Świeże (nie suszone) pestki dyni są skuteczne w walce z pasożytami układu pokarmowego, takimi jak: owsiki, tasiemiec czy glista ludzka.

Miejsce 5 - nasiona chia
Nasiona chia to jadalne nasiona Salvia hispanica, rośliny kwitnącej z rodziny miętowatych występującej w środkowym i południowym Meksyku.
Są źródłem wysokiej jakości białka, błonnika pokarmowego, kwasów tłuszczowych, minerałów takich jak magnez, fosfor, wapń, potas, sód, cynk, witamin z grupy B i E.
Nasiona chia wspomagają pracę układu trawiennego, krwionośnego, wpływają na obniżenie ciśnienia krwi i stężenie cholesterolu. Wspomagają układ nerwowy i pracę mózgu, pamięć i koncentrację. Łagodzą też depresję.