5 z 10
Flądrokształtne, płastugokształtne, płastugi, bokopływy - to...
fot. Pixabay.com

Miejsce 4 - ryby flądrokształtne

Flądrokształtne, płastugokształtne, płastugi, bokopływy - to ryby morskie o określonym, zbliżonym do siebie kształcie występujące w większości mórz i oceanów, od tropikalnych po polarne, na różnych głębokościach. Przykładem takiej ryby flądrokształtnej jest sola lub stornia (potocznie nazywana jest flądrą).

To źródło witamin A, D, E i z grupy B, kwasów tłuszczowych omega-3, a także selenu i fosforu.

Spożywanie takich ryb wspomaga pracę układu nerwowego, mózgu, układu krążenia, a także przeciwdziała chorobom układu krążenia oraz otyłości.

6 z 10
Karmazyn atlantycki, karmazyn pospolity, karmazyn – gatunek...
fot. Pixabay.com

Miejsce 3 - karmazyn atlantycki

Karmazyn atlantycki, karmazyn pospolity, karmazyn – gatunek morskiej ryby promieniopłetwej, skorpenokształtnej z rodziny Sebastidae. Cechuje go krwistoczerwone ubarwienie ciała, duże oczy, ciało bocznie spłaszczone. Karmazyn żyje nawet 60 lat!

Karmazyn to źródło dobrze przyswajalnego białka oraz kwasów omega–3, które są niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu. Dostarcza także fosfor, witaminę B12, witaminę D oraz selen.
100 g karmazyna pokrywa aż 52% dziennego zapotrzebowania na selen oraz 63% dziennego zapotrzebowania na witaminę B12.

Spożywanie tej ryby wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek w szpiku, metabolizowanie białek, tłuszczu i węglowodanów.

7 z 10
Czerymoja (Annona cherimola Mill) to tropikalny owoc o...
fot. Unsplash.com

Miejsce 2 - czerymoja

Czerymoja (Annona cherimola Mill) to tropikalny owoc o zielonej skórce, kształtem przypominający serce. Rośnie na drzewie flaszowca peruwiańskiego, występującego głównie w strefie międzyzwrotnikowej (w Ameryce Południowej i Środkowej).

Czerymoja smakuje trochę jak słodki krem czy budyń. Anglicy nazywają ten owoc "custard apple" - jabłko o smaku kremu budyniowego.

Czerymoja to bogactwo witamin i minerałów. Usprawnia pracę układu pokarmowego i układu krążenia. Działa antybakteryjnie i antyoksydacyjnie (przeciwstarzeniowo). Wspomaga zwalczanie pasożytów z organizmu.

8 z 10
Migdały to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego. Można je...
fot. Unsplash.com

Miejsce 1 - migdały

Migdały to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego. Można je jeść na surowo albo przetworzone. Dodaje się je do oliwek, deserów, ciast, lodów, robi się z nich marcepan.

Migdały to źródło witamin (głównie z grupy B) oraz minerałów, takich jak wapń, magnez, żelazo, potas, sód, cynk oraz fosfor, a także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Migdały wspierają układ nerwowy i pracę mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację. Działają też przeciwdepresyjnie i pomagają przezwyciężyć długotrwały stres. Obniżają też poziom cholesterolu.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

W Grudziądzu dzieci pobiegły po medale i poduszki z lisem. Zobaczcie zdjęcia

W Grudziądzu dzieci pobiegły po medale i poduszki z lisem. Zobaczcie zdjęcia

Te osoby muszą uważać z jedzeniem truskawek. Im te owoce mogą zaszkodzić

Te osoby muszą uważać z jedzeniem truskawek. Im te owoce mogą zaszkodzić

Przemarsz Kapeluszowy ulicami Bydgoszczy na początek Seniorady. Zobaczcie zdjęcia!

Przemarsz Kapeluszowy ulicami Bydgoszczy na początek Seniorady. Zobaczcie zdjęcia!

Zobacz również

W Grudziądzu rozpoczął się ogólnopolski finał igrzysk dzieci w piłce siatkowej

W Grudziądzu rozpoczął się ogólnopolski finał igrzysk dzieci w piłce siatkowej

Maluchy z "Niebieskiej Krainy" świętowały Dzień Dziecka w Megaparku w Grudziądzu

Maluchy z "Niebieskiej Krainy" świętowały Dzień Dziecka w Megaparku w Grudziądzu