
ODWODNIENIE
Innym efektem ubocznym diety bogatej w mięso jest to, że przetworzenie go przez organizm wymaga dużej ilości wody, co z kolei może prowadzić do odwodnienia.
Dieta wysokobiałkowa może powodować wytwarzanie przez nerki bardziej skoncentrowanego moczu, powodując odwodnienie.

PRZYBIERANIE NA WADZE
Dieta wysokobiałkowa może pomóc w utracie masy ciała, pozwala dłużej czuć się sytym po posiłku i zapewnia niewielką przewagę w spalaniu kalorii z powodu termogenezy.
Ważne jest jednak, aby mieć świadomość, że niektóre rodzaje mięsa mogą być wyjątkowo kaloryczne - należą do nich tłustsze kawałki mięsa i produkty przetworzone, takie jak hamburgery, bekon, szynka czy kiełbasa.

WIĘKSZE RYZYKO CHORÓB, TAKICH JAK NOWOTWORY CZY CHOROBY UKŁADU KRĄŻENIA
Badania konsekwentnie łączą wyższe spożycie mięsa, szczególnie czerwonego i przetworzonego, ze zwiększonym ryzykiem niektórych nowotworów a także chorób układu krążenia.
Szynka, bekon, kiełbasa, parówki i inne przetwory mięsne są szczególnie groźne dla zdrowia, ponieważ większość z nich jest traktowana chemicznymi konserwantami, które zwiększają ryzyko raka okrężnicy, nerek i żołądka.

PROBLEMY Z PŁODNOŚCIĄ
Jeśli pojawiły się problemy z zajściem w ciążę, możliwe, że rolę odgrywa zbyt duża ilość czerwonego mięsa w diecie. Według badań ograniczenie czerwonego i przetworzonego mięsa oraz włączenie większej ilości roślin i produktów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 skutkuje poprawą płodności u kobiet. W przypadku mężczyzn dane sugerują, że przetworzone czerwone mięso wiąże się z niższą liczbą plemników.