
UCZUCIE ZMĘCZENIA, SZCZEGÓLNIE PO DUŻYM POSIŁKU
Organizm zużywa energię do strawienia ciężkiego posiłku a to może mieć dodatkowy objaw polegający na tym, że po jedzeniu czujemy się zmęczeni, ospali czy wręcz senni.
Dodatkowo niektóre rodzaje mięsa, takie jak wołowina i indyk, są bogate w tryptofan, aminokwas związany z produkcją melatoniny, ludzkiego hormonu regulującego sen.

SŁABE KOŚCI
Bardzo duże ilości białka mogą zwiększyć utratę wapnia wraz z moczem - składnika, który jest niezbędny do budowy mocnych kości. Można temu zapobiec, spożywając w międzyczasie wystarczającą ilość wapnia, jednak wiele osób o tym nie myśli, wybierając diety wysokobiałkowe.

WYSOKI CHOLESTEROL
Spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczów nasyconych może podnieść poziom cholesterolu we krwi.

PROBLEMY Z TRAWIENIEM
Mięso zawiera wiele składników odżywczych, ale brakuje mu ważnego błonnika. Spożywając zbyt duże ilości mięsa, równocześnie zjadamy mniej innych produktów, w tym pełnoziarnistych i świeżych, bogatych w błonnik, który ułatwia trawienie. W rezultacie pojawiają się wzdęcia, zaparcia lub biegunka.