1 z 11
Przewijaj galerię w dół
Czasem już na etapie zakupu trudno jest określić, czy mięso...
fot. pixabay.com

Czasem już na etapie zakupu trudno jest określić, czy mięso jest pierwszej świeżości. Problem pojawia się również, gdy trzymamy mięso w lodówce przez jakiś czas i nie jesteśmy pewni, czy nadal nadaje się do spożycia.

Na szczęście są sposoby, aby rozpoznać pierwsze ślady psucia się mięsa. Szczegóły na kolejnych slajdach naszej galerii.

2 z 11
Dziwny zapach....
fot. pixabay.com

Dziwny zapach.

Stęchły, kwaśny lub słodkawy zapach oznacza, że mięso należy wyrzucić.

3 z 11
Zmiana koloru....
fot. pixabay.com

Zmiana koloru.

Nieświeże mięso zmienia kolor:
- mięso drobiowe robi się poszarzałe i żółte,
- wołowina ciemnieje,
- wieprzowina staje się intensywnie różowa.

4 z 11
Lepka powierzchnia....
fot. pixabay.com

Lepka powierzchnia.

Lepka i bardzo śliska powierzchnia mięsa może świadczyć o nagromadzeniu się bakterii. Takie mięso nie nadaje się do spożycia.

Pozostało jeszcze 6 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Czerwiec gorący dla graczy. Hity od Kojimy, Remedy i polskiego studia

Czerwiec gorący dla graczy. Hity od Kojimy, Remedy i polskiego studia

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Dom bez klimatyzacji? Ten trik obniża temperaturę w pomieszczeniu o 5°C

Dom bez klimatyzacji? Ten trik obniża temperaturę w pomieszczeniu o 5°C

Zobacz również

KAS wykryła narkotyki w przesyłkach kurierskich za prawie 200 tys. zł

KAS wykryła narkotyki w przesyłkach kurierskich za prawie 200 tys. zł

Kuźnia talentów Jacka Woźniaka. Tak trenują w BTŻ - zdjęcia

Kuźnia talentów Jacka Woźniaka. Tak trenują w BTŻ - zdjęcia