
Niektórym osobom borówki amerykańskie mogą szkodzić. Oto kto nie powinien ich jeść >>>

Problemy trawienne
"Biorąc pod uwagę fakt, iż borówki amerykańskie są zasobne we fruktany, naukowcy z australijskiego uniwersytetu w Monash i zarazem twórcy popularnej diety low FODMAP rekomendują pacjentom z zespołem jelita nadwrażliwego (IBS) oraz przerostem bakteryjnym jelita cienkiego (SIBO) ograniczenie konsumpcji borówek amerykańskich do maksymalnie 60 g w ciągu dnia" - informuje mgr dietetyki Mateusz Durbas na portalu doz.pl.

Wrażliwy żołądek
Wysoka zawartość kwasów organicznych w borówkach może podrażniać przewód pokarmowy u osób z wrażliwym żołądkiem.

Cukrzyca
Chociaż borówki mają niski indeks glikemiczny, spożywane w bardzo dużych ilościach mogą wpływać na poziom cukru we krwi, szczególnie u osób z cukrzycą.