
Kapusta kiszona ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy, obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga odporność i jest bogatym źródłem witamin oraz mikro- i makroelementów.
W jaki sposób kapusta kiszona wpływa na organizm? Kto szczególnie powinien włączyć kapustę kiszoną do swojej diety? Zobacz na kolejnych slajdach >>>>>

Kapusta kiszona jest polecana w dietach odchudzających. Ma bowiem bardzo niewiele kalorii (w 100 g produktu znajduje się tylko 12 kcal), za to sporo właściwości korzystnych dla zdrowia. Dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, a dodatkowo poprawia kondycję skóry.

Kapusta kiszona jest również źródłem błonnika pokarmowego, co szczególnie przydatne jest dla osób odchudzających się lub cierpiących na zaparcia. Błonnik pozwala również obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób serca. Dodatkowo pomaga usunąć z organizmu nadmiar wody i wspomaga oczyszczanie z toksyn.

Kapusta kiszona wspomaga pracę układu pokarmowego, może zapobiegać zaparciom - sprawdzi się w diecie osób, które mają kłopoty z układem pokarmowym i prawidłową przemianą materii.
Kwas mlekowy, który powstaje podczas fermentacji, wzmaga perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i biegunkom, normalizując pracę jelit i oczyszczając je.