9 z 13

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Są lekkostrawne i są bogatym i łatwo przyswajalnym źródłem witaminy C
10 z 13

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Ziemniaki zapobiegają także mutacji komórek nowotworowych, dlatego warto po nie sięgać w ramach profilaktyki.
11 z 13

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Jeśli skórka ziemniaka jest zielona, nie nadaje się on do spożycia. W kiełkach i oczkach, z których wyrastają, znajduje się toksyczna solanina i może prowadzić do zatruć pokarmowych.
12 z 13

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Kto nie powinien jeść ziemniaków?
Ze względu na nadmiar potasu osoby z niewydolnością nerek powinny je rozgotowywać. Natomiast cierpiące na reumatyzm powinny ziemniaków bezwzględnie unikać, gdyż mogą nasilać dolegliwości. Cierpiący na cukrzycę powinni uważać na warianty z wysokim IG.