Ziemniaki młode to nie to samo co wczesne, choć często te nazwy stosowane są zamiennie. Ziemniaki młode zwykle dostępne są na przełomie maja i czerwca. Ziemniaki wczesne pojawiają się jeszcze wcześniej.
Ziemniaki młode łatwo poznać po tym, że mają niewielki rozmiar i charakterystycznie cienką i delikatnie łuszczącą się skórkę. Dostarczają dużo witaminy C, sporo potasu, a także magnez, fosfor i wapń.
Koniecznie zobacz: Takie są skutki jedzenia koperku. To się dzieje z organizmem, gdy dodajemy do potraw koperek
Młode ziemniaki gotuje się krótko, dzięki czemu nie tracą dużych ilość składników odżywczych, zachowując swoje walory smakowe i kulinarne. Ziemniaki najlepiej ugotować na parze. Gotowanie na parze daje możliwość uzyskania prawie tak samo atrakcyjnego IG, jak w przypadku młodych ziemniaków, dlatego jest to najbardziej wskazana forma ich przyrządzania.-
Ziemniaków nie należy zbyt długo moczyć w wodzie, gdyż ta wyciąga z nich wartości odżywcze, a obieranie ich przed gotowaniem zwiększa straty w jego trakcie nawet 2,5-krotnie.
Oto dlaczego warto jeść młode ziemniaki
W poniższej galerii zobaczcie jakie są korzyści z jedzenia młodych ziemniaków:
