
Orzechy włoskie to doskonałe uzupełnienie diety. Sprzyjają utrzymaniu prawidłowej masy ciała i zapewniają uczucie sytości. Dostarczają do organizmu wiele cennych substancji odżywczych, przede wszystkim witaminy, minerały, pełnowartościowe białko i zdrowe tłuszcze. Owoc orzecha włoskiego uzupełnia niedobory aminokwasów, witamin z grupy B oraz mikro- i makroelementów, takich jak: potas, fosfor, magnez, cynk, mangan i jod.
Orzechy włoskie mają wiele prozdrowotnych właściwości. Z niektórych z nich pewnie nawet nie zdawaliście sobie sprawy. W poniższej galerii zebraliśmy dla was listę zalet jedzenia orzechów włoskich. Sprawdźcie teraz >>

Orzechy włoskie wspomagają pracę układu nerwowego. Są więc polecane osobom przemęczonym, żyjącym w stresie, mającym kłopoty ze snem czy nadpobudliwym.
Orzechy włoskie dzięki dużej zawartości fosforu poprawiają pracę mózgu.

Orzechy włoskie chronią układ krążenia – wielonienasycone kwasy tłuszczowe i sterole roślinne znajdujące się w orzechach włoskich obniżają poziom złego cholesterolu, mają właściwości przeciwzapalne i zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Dodatkowo orzechy włoskie regulują ciśnienie krwi.

Orzechy włoskie poprawiają wygląd cery – zawierają cynk i substancje działające przeciwbakteryjnie.