Orzech włoski
Owoc orzecha włoskiego to kulisty lub lekko owalny nibypestkowiec. Zewnętrzna warstwa to mięsista, zielona okrywa, która łatwo odpada jesienią. Wewnętrzna część - endokarp- tworzy zdrewniałą skorupę. W samym środku znajduje się nasiono - otoczone błoniastą łupiną, potocznie zwane jądrem, stanowi jadalną część owocu.
Orzechy włoskie mają szerokie zastosowanie:
- produkuje się z nich cenny olej orzechowy,
- w gastronomii - dodawane są do ciast, deserów, lodów, napojów,
- powstają z nich pyszne nalewki i likiery,
- w produkcji kosmetyków - do kremów i balsamów do ciała, a skorupki po zmieleniu są świetnym składnikiem peelingów,
- liście i zielone łupiny zawierają barwnik juglon, który wykorzystuje się w produkcji balsamów i kremów brązujących,
- drewno orzecha włoskiego cenione jest na równi z amerykańskim czarnym orzechem. Wykorzystywane jest do produkcji mebli, wyrobów artystycznych, drewnianych elementów broni palnej.
Ciekawostka - sok z liści i zielonych orzechów włoskich barwi włosy na kasztanowo.
A jak orzechy włoskie działają na organizm, gdy je spożywamy?
Owoc orzecha włoskiego jest bardzo bogatym źródłem wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6: kwasu linolowego oraz kwasu omega-3: α-linolenowego. Orzech włoski jest również cennym źródłem potasu, fosforu, magnezu, cynku, manganu i jodu. Zawiera sporo folianów oraz witamin z grupy B. Orzechy włoskie są bogatym rezerwuarem aminokwasów.
Takie są skutki jedzenia orzechów włoskich - lista
Orzechy włoskie mają wiele prozdrowotnych właściwości. Z niektórych z nich pewnie nawet nie zdawaliście sobie sprawy. W poniższej galerii zebraliśmy dla was listę zalet jedzenia orzechów włoskich. Sprawdźcie teraz.
