
Takie są skutki jedzenia awokado
Awokado jest bogatym źródłem witamin, minerałów i zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zapewnia wszelkie niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze. Jest nie tylko smaczne, ale również chroni przed rozwojem niektórych chorób. Świetnie działa na skórę, włosy, mózg, a nawet na utratę zbędnych kilogramów.
Zobacz, jak na organizm działa spożywanie awokado. ►

Awokado na odchudzanie
Awokado zawiera sporo kalorii, jednak wykazuje właściwości odchudzające. Awokado zawiera zdrowe tłuszcze, sprzyjające zachowanie szczupłej sylwetki. Nienasycone kwasy tłuszczowe dają uczucie sytości, a tym samym przyczyniają się do zwiększenia tempa metabolizmu i zmniejszenia masy ciała. Spożywanie awokado spowalnia rozkład węglowodanów, co pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi.
Regularne spożywanie awokado może również poprawić wrażliwość na insulinę i przyspieszyć utratę masy ciała u osób z otyłością.

Awokado na zdrową skórę
Awokado to bogactwo witamin C, E i A, które są cennymi przeciwutleniaczami. Zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry. Chronią też organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników.
Awokado działa na skórę regenerująco i wygładzająco, zmniejsza też podrażnienia. Zawarte w awokado składniki czynne nadają skórze promienny wygląd oraz pomagają w usuwaniu plam pigmentacyjnych.
Stosowanie awokado pomaga w kojeniu nieprzyjemnego uczucia świądu, wywołanego nadmierną suchością cery. Regularne spożywanie awokado pomaga w skutecznej walce z powstawaniem trądziku i wyprysków skórnych.

Awokado na piękne włosy
Awokado zawiera mnóstwo cennych witamin i minerałów, dzięki temu reguluje proces wzrostu włosów i ich wypadania. Olej z awokado używany jest także do olejowania włosów.