
Awokado na odporność i wątrobę
Awokado jest też jednym z nielicznych naturalnych źródeł glutationu – cennego antyoksydantu, który wspomaga pracę wątroby oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Dodatkowo usprawnia również system immunologiczny.

Awokado na zdrowe oczy
Awokado zawiera luteinę i zeaksantynę, które korzystnie wpływają na stan oczu i wzroku. Zapewniają ochronę antyoksydacyjną i minimalizują uszkodzenia spowodowane promieniowaniem słonecznym. Spożywanie awokado zmniejsza ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem.

Awokado źródłem kwasu foliowego
Awokado jest cennym źródłem kwasu foliowego. Zmniejsza on ryzyko rozwoju raka okrężnicy, żołądka, trzustki i szyjki macicy. Połowa awokado zawiera 15 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy.
Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego spożywanie awokado jest zalecane kobietom w ciąży. Kwas foliowy ma ogromne znaczenie w zapobieganiu występowania wad cewy nerwowej u płodu. Zmniejsza również ryzyko wczesnego poronienia.

Awokado na depresję
Według badań istnieje duży związek między zbyt niskim poziomem spożywanego kwasu foliowego, a występowaniem depresji. Dlatego też uważa się, że spożywanie awokado zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji.