9 z 12

fot. Unsplash.com
Awokado na "zły" cholesterol
Awokado, dzięki zawartości tłuszczów nienasyconych i potasu, pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, powodując jednocześnie wzrost tzw. dobrego cholesterolu we krwi – HDL, który zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
10 z 12

fot. Unsplash.com
Awokado na pamięć i koncentrację
Zawarty w awokado potas dotlenia mózg, poprawia koncentrację oraz procesy myślowe. Spożywanie awokado może przyhamować proces utraty pamięci u osób chorych na Alzheimera.
11 z 12

fot. Unsplash.com
Awokado na pracę jelit
Awokado jest także bogatym źródłem błonnika. Dieta bogata w błonnik zapobiega występowaniu zaparć, utrzymuje przewód pokarmowy w dobrej formie i może minimalizować ryzyko zachorowania na raka okrężnicy.