Lilak nazywany przez nas pospolicie bzem to jedna z najpopularniejszych roślin. W maju to właśnie ta roślina, obok konwalii króluje na stołach w wielu domach.
Surowcem zielarskim są głównie kwiaty lilaka, ale w fitoterapii wykorzystuje się również liście, korę i owoce. W składzie lilaka znajdziemy m.in. glikozydy irydoidowe, alkohol fenolowy – syringenina, sekoirydoalkaloidy (jasminidyna, jasminina), lignany, kumaryny, olejek eteryczny, garbniki, alkohole cukrowe i cukry proste, fenolokwasy (kwas kawowy, chlorogenowy), flawonoidy (rutyna, kwercetyna), syringarezynol (lignan), echinakozyd (glikozyd fenolowy).
Zobacz również:Tak przedłużyć żywotność bzów w wazonie. Oto skuteczne sposoby, by bukiet bzów zachował świeżość
Lilak pięknie pachnie, ma wyjątkowo intensywny kolor, w ogrodzie wygląda wyjątkowo, a przede wszystkim ma wiele właściwości leczniczych i kosmetycznych. Najskuteczniej działa pod postacią syropu.
Jak przygotować syrop z bzu?
Aby przygotować syrop z lilaka potrzebujemy:
- 80g kwiatów bzu
- 3 szklanki wody
- 3 szklanki cukru
- 3 szklanki wody
- 1 cytryna
Lilak stosowany wewnętrznie działa m.in. przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, a także napotnie. Pomaga przy problemach z gardłem i górnymi drogami oddechowymi, ale wspomaga też układ trawienny.
To się dzieje z organizmem kiedy pijemy syrop z bzu
Herbata z bzu lilaka polecana jest w przypadku osób chorujących na zapalenie wątroby, marskość wątroby, stłuszczenie wątroby. W poniższej galerii zobaczcie dlaczego warto pić syrop z bzów:
