
Ogórki kiszone to popularna i bardzo pożywna przekąska, która często gości na stołach w Polsce.
Ogórki można zepsuć na wiele sposobów - wybierając, przygotowując, przechowując. Zobacz teraz w naszej galerii, jakie błędy popełniamy najczęściej przy kiszeniu ogórków.

Do kiszenia warto kupić ogórki ze sprawdzonych, lokalnych gospodarstw. Sklepowe ogórki mogą pochodzić z intensywnie nawożonych upraw, a te podczas kiszenia będą gnić i bardzo brzydko pachnieć.

JAKIE OGÓRKI SĄ NAJLEPSZE DO KISZENIA?
Najlepiej wybrać ogórki średniej wielkości, twarde i ciemnozielone. Do kiszenia nadają się konkretne odmiany ogórków - te o podłużnych, cylindrycznych kształtach, mają cienką skórkę i słabo wykształconą komorę nasienną. Najlepiej sprawdzą się odmiany ogórków:
- Śremski,
- Śremianin,
- Julina,
- Octopus,
- Andrus,
- Borus.

Moczenie ogórków minimum godzinę przed kiszeniem w zimnej wodzie sprawi, że będą jędrne i chrupiące po ukiszeniu.