
Jeśli będziesz rozkoszować się czekoladą o późniejszej porze dnia, może się okazać, że pójście spać w nocy będzie trudne. Dzieje się tak, ponieważ czekolada zawiera kofeinę, która spożywana z umiarem nie wyrządza nic złego, ale picie kawy rano i zjedzenie po południu lub wieczorem czekolady może zakłócić zdrowy sen. Kofeina może również przyczyniać się do uczucia niepokoju, więc zmniejszenie spożywanej ilości może pomóc poczuć się bardziej zrelaksowanym.

Unikając czekolady przez miesiąc, możesz rozwinąć zwiększoną świadomość emocjonalną, która pomaga w utrzymaniu bardziej świadomego jedzenia. Jedzenie czekolady jest łatwym sposobem na uspokojenie niewygodnych emocji. Rezygnując z czekolady, stajemy się niejako zmuszeni "odczuwać te emocje", ponieważ odrzucamy coś, czym je "uspokajamy". Świadomość emocjonalna pomaga poprawić uważne odżywianie.

Według badań diety bogate w cukier mogą narazić na większe ryzyko rozwoju nietłuszczowej choroby wątroby. Zmniejszając spożycie czekolady, można zmniejszyć ryzyko tej choroby, jednocześnie zmniejszając ryzyko cukrzycy i otyłości.

Badania pokazały, że istnieje bezpośredni związek między wyższym spożyciem dodanego cukru a zwiększonym ryzykiem zgonu z powodu choroby sercowo-naczyniowej. Zmieniając czekoladę na zdrowsze alternatywy, takie jak owoce i orzechy, można zmniejszyć ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia.