
Kakao to ciemnobrązowy proszek, który uzyskiwany jest z nasion kakaowca. Po połączeniu z mlekiem i cukrem zyskujemy pyszny i aromatyczny napój, idealny na chłodniejsze dni. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że popularny przysmak z dzieciństwa ma także wiele właściwości prozdrowotnych. Sprawdź na kolejnych slajdach galerii, co dzieje się z organizmem, gdy pijesz kakao.

Łagodzi PMS
Składniki odżywcze zawarte w kakao, takie jak wapń, magnez czy żelazo wpływają na złagodzenie bólów oraz wahań nastroju przed menstruacją. To właśnie braki tych cennych pierwiastków mogą być przyczyną zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

Poprawia koncentrację i łagodzi stres
Kubek kakao przed ważnym egzaminem, prezentacją czy rozmową o pracę? To doskonały pomysł. Cenne składniki zawarte w kakao, w szczególności magnez, żelazo i witaminy z grupy B wspomagają koncentrację i łagodzą stres.

Profilaktyka chorób nowotworowych
Kakao jest również bogate w przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki. Picie regularnie naturalnego kakao może zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory. Badania wykazały, że wolne rodniki w wysokim stężeniu mogą zagrażać organizmowi i uszkadzać główne składniki komórki, włącznie z DNA.