Najzdrowiej jest pić kakao pozbawione substancji słodzących lub zwierające ich niewielką ilość. Cukier możemy także zastąpić miodem, który działa antybakteryjne i wspomaga układ odpornościowy. Miodem kakao słodzili już Majowie, a dodatkowo dodawali do niego chili i wanilię. Taka mieszanka doskonale rozgrzewa organizm.
Co ważne, wbrew powszechnej opinii, nic nie stoi na przeszkodzie, aby pić kakao na diecie odchudzającej. Jedna porcja kakao zawiera ok. 111 kcal. Ważne jest jednak, aby nie przesadzać z ilością i unikać produktów zawierających dużą ilość cukru.
Takie są zdrowotne właściwości kakao. To dzieje się w organizmem, gdy pijesz kakao
Kakao zawiera w sobie bogactwo składników odżywczych. W jego składzie jest kwas oleinowy, linolowy, palmitynowy czy stearynowy, a także przeciwutleniacze (polifenole). Nie brakuje witamin i minerałów takich jak: witaminy z grupy B, witamina E, A, magnez, żelazo, potas, wapń, fosfor i cynk. Zobacz w poniższej galerii, co dzieje się w organizmem, gdy pijesz kakao.
