
Wszystko jest dla ludzi! To prawda, lecz... w odpowiednich ilościach. Chyba każdy z nas próbował pomidorowej , czy w pochmurne dni ogrzewał się gorącym kubkiem?
Smak, cena, błyskawiczny czas przygotowania - to z pewnością zalety popularnych szczególnie wśród uczniów i studentów zupek chińskich. Niestety ich skład pozostawia wiele do życzenia.
Na co w nadmiarze trzeba uważać? Zobacz na kolejnych slajdach.

Zupki chińskie zawierają ogromną ilość soli. W jednym opakowaniu znajduje się około 8 gram soli, co znacznie przekracza rekomendowaną dawkę jej dziennego spożycia.
Jej nadmiar może przyczynić się do występowania chorób serca. Ponadto znaczenie osłabia pracę nerek. Nadmierne spożywanie soli nie idzie również w parze z utrzymaniem zdrowej sylwetki - zwiększa ryzyko otyłości i nadwagi.

Zupki chińskie są uwielbiane głównie przez intensywność smaku. Jej wysoki poziom zapewnia glutaminiam sodu, którego nadmiar może powodować bóle głowy, alergię, pokrzywkę, a także sprzyjać nadwadze i otyłości.

Zupki chińskie bogate są w tzw. tłuszcze trans, których nadmierne spożywanie podwyższa cholesterol, a także może przyczynić się do powstania cukrzycy. Tłuszcze trans mogą również zwiększyć prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów.