1 z 7
Przewijaj galerię w dół
Jesienią narażeni jesteśmy na spadki odporności, więc...
fot. Pixabay.com

Jesienią narażeni jesteśmy na spadki odporności, więc warzywa będą idealnym zastrzykiem witamin.

Warto włączyć warzywa liściaste do codziennej diety, zwłaszcza jesienią i zimą.

Jakie warzywa powinniśmy jeść jesienią? Jak korzystnie wpływają one na nasze zdrowie? Pokazujemy na kolejnych zdjęciach galerii >>>>>

2 z 7
Jarmuż...
fot. Pixabay.com

Jarmuż

Jego kędzierzawe liście kryją w sobie prawdziwe bogactwo składników mineralnych. Niedawno traktowany jedynie jako roślina ozdobna, powraca do łask i na polskie stoły. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy ma silne działanie antynowotworowe. Regularne spożywanie jarmużu może zapobiec wielu groźnym chorobom m.in. układu krążenia czy żołądka. Zawarta w nim witamina C wzmacnia odporność, natomiast witamina A poprawia kondycję skóry, paznokci i dba o dobry wzrok.

Młode delikatne listki można spożywać na surowo. Starsze najlepiej gotować na parze nie dłużej niż 4 minuty, dzięki czemu zmiękną, nie tracąc cennych minerałów. Jarmuż stanowi idealne połączenie z serami o zdecydowanym smaku np. z fetą albo serami pleśniowymi. Na słodko to warzywo polubi się praktycznie z każdym owocem, kiedy zostanie zaserwowany w postaci koktajlu.

3 z 7
Szpinak...
fot. Pixabay.com

Szpinak

Już starożytni Persowie wiedzieli o zdrowotnych właściwościach szpinaku. Zanim trafił na nasze talerze, z Persji powędrował do Chin, a następnie do Hiszpanii. Stamtąd wraz z Katarzyną Medycejską dotarł do Francji przy okazji jej zaślubin z władcą kraju nad Loarą. Niepozorne, drobne listki szpinaku bogate są w minerały i witaminy. Cechuje je także charakterystyczny smak. Podobnie jak jarmuż, szpinak wykazuje właściwości antynowotworowe dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, czyli beta-karotenu oraz witaminy C. Magnez występujący w szpinaku kojąco wpływa na system nerwowy, natomiast żelazo wspomaga leczenie anemii.

Szpinak jest polecany także w diecie osób z nadciśnieniem ze względu na zawartość potasu, regulującego pracę serca. To chyba najwdzięczniejsze liściaste warzywo jeśli chodzi o jego przyrządzanie. Można jeść go na surowo w sałatkach, dusić na farsz do pierogów czy naleśników, zapiekać z makaronem albo ziemniakami. Smażony na maśle z czosnkiem i przyprawami stanowi świetny dodatek do głównego dania. Ze względu na uniwersalny smak, można przyrządzać go również na słodko w formie ciasta szpinakowego, lodów czy zielonych koktajli z dodatkiem owoców.

4 z 7
Sałata rzymska...
fot. Pixabay.com

Sałata rzymska

Jak podpowiada nazwa tego warzywa, jest ono głównym składnikiem słynnej sałatki Cezar. Kruche soczyste liście mają delikatny smak z wyczuwalną nutką słodyczy. Sałata rzymska często nazywana jest również długolistną z uwagi na kształt liści. Warzywo doskonale wpływa zarówno na kondycję naszej skóry (dzięki zawartości witaminy A), ale także dba o silne kości (witamina K) i odporność (witamina C), obniżając ryzyko chorób serca (potas). Pierwiastkiem, który zainteresuje osoby walczące z nadmiernymi kilogramami jest chrom, skutecznie hamujący apetyt na słodycze.

Sałata rzymska jest jedną z dwóch sałat które nadają się do smażenia bądź grillowania. Ponadto charakteryzuje ją duża wytrzymałość i jędrność, dzięki czemu może być serwowana z cięższymi dressingami (np. na bazie majonezu) bez obawy, że szybko straci na świeżości.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Bydgoskie Klasyki rozpoczęły sezon w Pałacu Lubostroń. Zdjęcia

Bydgoskie Klasyki rozpoczęły sezon w Pałacu Lubostroń. Zdjęcia

Najlepsi z najlepszych. Zobacz, jak rywalizowali strażacy-ratownicy w Bydgoszczy!

Najlepsi z najlepszych. Zobacz, jak rywalizowali strażacy-ratownicy w Bydgoszczy!

Tak było na III Rajdzie Rowerowym "Szlakiem Toruńskich Murali".  Zobaczcie zdjęcia

Tak było na III Rajdzie Rowerowym "Szlakiem Toruńskich Murali". Zobaczcie zdjęcia

Zobacz również

Tak było podczas XIII Niebieskiego Biegu Świadomości w Inowrocławiu. Zdjęcia

Tak było podczas XIII Niebieskiego Biegu Świadomości w Inowrocławiu. Zdjęcia

63. Konkurs Sztuki Ludowej Pałuk w Szubinie pokazał, że tradycja nie ginie

63. Konkurs Sztuki Ludowej Pałuk w Szubinie pokazał, że tradycja nie ginie