
Jest szereg warzyw czy ziół, jakie możemy uprawiać na własnym balkonie i który może cieszyć nie tylko oko czy nozdrza, ale i podniebienie.
Jakie warzywa poradzą sobie w donicach i korytkach na balkonie? Nasz poradnik na kolejnych slajdach naszej galerii.

- Pietruszka naciowa, pomidory, rzodkiewka, sałata, szczypiorek, seler naciory - wyliczał nam kilkanaście miesięcy temu Jarosław Mikietyński, ówczesny ogrodnik Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy.
Możemy również pokusić się o wysianie marchwi czy pietruszki, jednak powinniśmy pamiętać, że warzywa korzeniowe potrzebują głębszych donic. Mogą być mniej okazałe niż te uprawiane w gruncie. W przypadku fasolki albo innych pnących roślin przygotujmy im drabinki, po których roślina będzie mogła się rozrastać.

Zanim do naszych korytek wsypiemy ziemię, warto zadbać, żeby donice miały otwory w dnie, co zapobiegnie zbieraniu się nadmiaru wody - korzenie mogłyby zacząć gnić. Na dnie umieszczamy keramzyt lub żwir, zapewniając odpowiedni drenaż.

- Rzodkiewka lubi światło, regularne podlewanie i gleba nie może być zbita. W przypadku większości warzyw sprawdzi się ziemia o neutralnym pH 6,5 - 7. Ważne, żeby to była ziemia, a nie podłoże kwiatowe.
Ziemia będzie lepsza, bo ma więcej mikroskładników. Podłoże ma dużo włókna kokosowego, łatwiej wchłania wilgoć, ale gdyby się okazało, że zapomnimy podlać, kurczy się i przez to może oberwać korzenie. Ziemia ogrodowa jest bardziej naturalnym siedliskiem dla warzyw i po przeschnięciu nie zmienia tak drastycznie objętości.