Kucharze z Kurkumy:

Mateusz Szopiński i Kamil Manicki
(fot. Bożenna Szymańska)
Adam Cieślewicz, właściciel tej tajsko - malajsko - japońsko - koreańskiej restauracji, na pewno nawiązującej do jadła Dalekiego Wschodu, przywozi z odległych zakątków planety Ziemia receptury i pomysły. No i wspiera się doświadczeniem młodych, ale zdolnych kucharzy. Nie tylko polskich!
To tutaj zjeść można takie specjały jak morskie glony, sushi i sushimi, makaron udon i gryczany, omlet tamago, tofu, grzyby shitake, kawior, tykwę, kalmary i krewetki black tiger w tempurze, sosy: kabayaki, Spicy Mayo czy kokosowy, a także ciasto panco. Zaś tutejsze zupy są podawane w przepaścistych garncach i są przepyszne.
Zanim przystąpiłam do spożywania owych wybornych polewek, postanowiłam spróbować tutejszych przystawek. Karta dań, pełna jaskrawych fotek wszystkich serwowanych tu potraw, okazała się oryginalna niczym apetyczny komiks.
Przeczytaj również: Odwiedziliśmy Zajazd pod grzybkiem
Wybrałam: Maguro Tataki czyli grillowanego tuńczyka z japońskim sosem i Ebi - cudowne wielgachne krewetki w chrupiącym, złotym, japońskim cieście tempura.
I nie zawiodłam się. Orgia smaków i zapachów wręcz oszołomiła moje kubki smakowe. Oczywiście zagryzałam owe specjały piekielnie ostrym chrzanem wasabi, więc łzy lśniły mi w oczach, a w nosie wierciło. Zapobiegliwie przegryzałam tę piekielność wasabi łagodnością marynowanego imbiru, maczając wszystko w sosie sojowym.
I przyszedł czas na zupy. Kokosowo - cytrynowa Tom Yum Kung jest podawana z mlekiem kokosowym. Mogłam ją zjeść w wersji łagodnej lub ostrej. Z kurczakiem lub z krewetkami. Wybrałam wersję łagodnie palącą podniebienie. Oczywiście z ulubionymi krewetkami. I to była czysta, kulinarna poezja: różowe krewetki pływały w mleku kokosowym ochoczo i ze smakiem, zgrabnie omijając cieniutkie zapałki surowych warzyw.
Potem spróbowałam zupy Ramen. I też nie żałuję. Jadłam wersję z rostbefem, czyli smażonymi kawałeczkami delikatnej i miękkiej wołowiny. W tej zupie też było mnóstwo różności: makaron, grzyby shitake, zielona surowa cebulka i inne surowe warzywka oraz - o dziwo! - lekko ścięte jajo.
Zapiłam owe egzotyczne polewki doskonałym napojem z melona z dodatkiem kurkumy i zamówiłam nowości z sushi. Kelnerka Dorota Sobczyńska, pomogła mi dokonać wyboru, bo sama nie umiałam się zdecydować. Tyle tam tego...
I na drewnianej deseczce już miałam cudowny zestaw kulinarnych klejnotów: smażone w tempurze Almond Futo - Maki z surowym łososiem i migdałami z dodatkiem słodko - ostrego chili dżemu i Date - Maki czyli sushi w omlecie japońskim z łososiem, avokado, ogórkiem i serkiem philadelphia i sosem kabaya.
Słów brakuje by oddać bogactwo smaków i szaleństwo kolorów owych cudownych potraw. A zawdzięczamy to kucharzom z "Kurkumy", m. in. szefowi kuchni Radkowi Kaszyńskiemu i specjalistom od sushi i sushimy: Mateuszowi Szopińskiemu i Kamilowi Manickiemu.
Dodam jeszcze, że dla wielbicieli mięs są prawdziwe steki i grillowane polędwice oraz przemyślnie podane śniadania. A ceny tam przyjazne kieszeniom...
Sushi według Kamila

Bożenna Szymańska
Zupy pełne niespodzianek
(fot. Bożenna Szymańska)
Niestety, kucharze z "Kurkumy" w tajemnicy trzymają swoje przepisy. I nie zdradzili żadnego. Kamil Manicki podał jednak zasady przygotowywania sushi. Specjały te polubili ziomkowie, i stały się one bardzo modne na domowych przyjęciach. I to gospodarz własnoręcznie zawija ryż i surowe ryby z różnymi dodatkami w płaty wodorostów nori.
Co jest zatem niezbędne do przygotowania sushi:
Sprzęt:
salaterka z pokrywką do ryżu
deseczka manaita do krojenia
mata makisu z włókien bambusowych pomocna przy zwijaniu sushi
specjalne noże do krojenia
pałeczki saibashi
Produkty:
ryż typu kalifornijski (okrągłe ziarna)
suszone płaty wodorostów nori
chrzan wasabi
marynowany imbir
sos sojowy japoński
daikon biała rzodkiew
tofu serek sojowy
surowe ryby (świeże bardzo tuńczyk i łosoś) i owoce morza
ogórek świeży, avokado
Przepis na rolki Kappa - Maki
Składniki:
przekrojone na pół płaty nori
4 szklanki ugotowanego ryżu z dodatkiem pół szklanki octu ryżowego oraz 4 łyżek cukru i 1 łyżeczki soli wraz z 1/2 łyżeczki sosu sojowego
kilka słupków ogórka świeżego
kilka kawałków surowego tuńczyka lub łososia
Przygotowanie: Na macie makisu ułóż pół płata nori błyszczącą stroną do dołu.
Z miski manaity wybierz ugotowany ciepły ryż i rozłóż równo na nori.
Cieniutko posmaruj ryż chrzanem wasabi.
Ułóż pośrodku pasek ryby i ogórka.
Zwiń matę makisu obiema rękoma mocno przyciskając składniki rolek.
Rolka musi być bardzo zwarta, a składniki w środku sklejone.
Odwiń matę i pokrój bardzo ostrym nożem każdą rolkę na sześć kawałków.
Podaj z sosem sojowym i marynowanym imbirem.
Sushi układa się na drewnianej deseczce. A zjada się ze specjalnego prostokątnego talerzyka, za pomocą drewnianych pałeczek lub po prostu palcami.
I to w całości, przedtem mocząc sushi w okrągłej, płaskiej miseczce z sosem sojowym. Palce wyciera się mokrymi chusteczkami leżącymi na specjalnych talerzykach.
Zagadka
Podaj wszystkie składniki ciasta tempura...
Kto znał doskonale wszystkie składniki japońskiego ciasta tempura? Pan Henryk Szczerbiński z Bydgoszczy, który odpowiedział nam tak:
Aby przygotować ciasto znane pod nazwą tempura potrzebne są następujące składniki: szklanka zimnej wody, półtorej szklanki mąki, żółtko i 4 kostki lodu.
Pan Henryk może wybrać się w towarzystwie jednej osoby na jedzonko do "Kurkumy".

Oto sushi!
(fot. Bożenna Szymańska)