MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jak zrobić purée z dyni?...
fot. Anna Daniluk

Tarta dyniowa na obiad. Szybki przepis na sycącą tartę dyniową. Zobacz przekąskę na jesienne dni

Purée z dyni

Jak zrobić purée z dyni?
Dynię np.: hokkaido należy umyć i pokroić w ćwiartki. Warzywo należy położyć na blasze z papierem do pieczenia i delikatnie polać olejem. Pokrojoną dynię należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°Celsjusza i piec przez około 20 minut. Dynia powinna się zarumienić i wyraźnie zmięknąć. Dynię należy wyjąć i zostawić do wystudzenia. Następnie należy je zmiksować blenderem ręcznym lub kielichowym na gładki przecier. Warto wiedzieć, że dynię hokkaido można jeść razem ze skórką. Jeśli przecier z dyni będzie zbyt gęsty, można dolać około 1/3 szklanki wody. Takie purée z dyni przyda się do zrobienia ciast, zup lub sosów.

Zobacz również

Wiadomo, kiedy ŁKS zacznie przygotowania do startu w I lidze

Wiadomo, kiedy ŁKS zacznie przygotowania do startu w I lidze

Powiatowy Dzień Strażaka w Słupsku. Były awanse, medale i gratulacje

NOWE
Powiatowy Dzień Strażaka w Słupsku. Były awanse, medale i gratulacje

Polecamy

Aromatyczna kasza gryczana na sypko. Będziesz się nią zajadać

Aromatyczna kasza gryczana na sypko. Będziesz się nią zajadać

Wiele atrakcji z okazji Dnia Dziecka w Pakości, Gniewkowie, Barcinie i Janikowie

Wiele atrakcji z okazji Dnia Dziecka w Pakości, Gniewkowie, Barcinie i Janikowie

Wypadek między Sępólnem Krajeńskim a Tucholą. Motorowerzysta w szpitalu

Wypadek między Sępólnem Krajeńskim a Tucholą. Motorowerzysta w szpitalu