1 z 8
Przewijaj galerię w dół

fot. unsplash.com
Choć jedzenie czosnku na ogół jest bezpieczne, to jest kilka grup osób, które powinny go unikać, a przynajmniej ograniczać jego spożycie. Kto musi uważać z czosnkiem? Sprawdź na kolejnych slajdach >>>
2 z 8

fot. unsplash.com
Osoby z chorobą wrzodową żołądka lub dwunastnicy
Czosnek może zwiększać produkcję kwasu solnego w żołądku, co może pogorszyć objawy choroby wrzodowej.
3 z 8

fot. unsplash.com
Osoby z niedoborem witaminy K
Czosnek może wpływać na zdolność organizmu do przyswajania witaminy K, co może prowadzić do problemów z krwawieniami.
4 z 8

fot. unsplash.com
Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe
Czosnek może zwiększać ryzyko krwawienia u osób, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe.