Czosnek to roślina z rodziny cebulowatych, która od wieków jest stosowana jako lekarstwo i przyprawa. Jest jednym z najpopularniejszych składników, wykorzystywanych w kuchni na całym świecie: od Europy po Azję.
Czosnek nie tylko dodaje potrawom smaku, ale ma też właściwości prozdrowotne. Zawiera m.in. allicynę, będącą naturalnym antybiotykiem, który może pomóc w zwalczaniu chorób bakteryjnych i grzybiczych. Czosnek jest również bogaty w witaminę C, witaminę B6, mangan i selen, które są niezbędne dla zdrowia. Działa także jako naturalny środek przeciwzapalny i może pomóc w łagodzeniu objawów zapalenia gardła, kaszlu i przeziębienia.
Te osoby muszą uważać z jedzeniem czosnku
Choć jedzenie czosnku na ogół jest bezpieczne, to jest kilka grup osób, które powinny go unikać, a przynajmniej ograniczać jego spożycie. Pod pewnymi warunkami substancje zawarte w czosnku mogą być bowiem niebezpieczne dla zdrowia. Sprawdź w galerii kto powinien uważać z jedzeniem czosnku:
