
Trądzik młodzieńczy.
Produkty mleczne, które zawierają kazeinę oraz białko serwatkowe, mogą wpływać na rozwój trądziku. Spożywanie mleka zwiększa produkcję sebum.

Nietolerancja laktozy.
Przy nietolerancji laktozy oczywistym jest, że należy wykluczyć mleko z diety. Jest to upośledzenie lub całkowita niemożność trawienia cukru mlecznego. W wyniku schorzenia po spożyciu mleka pojawiają się silne mdłości oraz wzdęcia.

Alergia na białka mleka.
Choć o nietolerancji laktozy większość z nas słyszała, to o alergii na białka mleka niewielu wie. Najczęściej uczulającym białkiem jest kazeina. Objawy to m.in. pokrzywka, swędzenie, kaszel, bóle mięśni i stawów, zaburzeniami snu.

Cukrzyca.
Wielu cukrzyków reaguje wyższym stężeniem glukozy we krwi po śniadaniu, w skład którego wchodzi mleko.