1 z 22
Przewijaj galerię w dół
Latem w ogrodach i lasach dojrzewa wiele owoców. Ale...
fot. pixabay.com

Szkarłatka jagodna

Latem w ogrodach i lasach dojrzewa wiele owoców. Ale niektóre z nich są trujące!

2 z 22
Bez czarny (Sambucus nigra) często rośnie dziko, można go...
fot. Anemone (Pixabay.com)

Bez czarny

Bez czarny (Sambucus nigra) często rośnie dziko, można go także spotkać w ogrodach, tym bardziej, że ma piękne odmiany ozdobne. Jego kwiaty i owoce mają właściwości lecznicze, są też smaczne. Ale jest jeden ważny warunek – można je wykorzystywać tylko po obróbce termicznej. Surowe owoce, w szczególności niedojrzałe, powodują zatrucia (m.in. nudności, wymioty, bóle i zwroty głowy, zaburzenia oddychania).

3 z 22
Bez koralowy (Sambucus racemosa) ma również bardzo...
fot. Jerzy Opioła (wikimedia.commons CC BY-SA 2.5)

Bez koralowy

Bez koralowy (Sambucus racemosa) ma również bardzo atrakcyjne owoce, w żywo czerwonym kolorze. Bywa sadzony jako roślina ozdobna, ale rośnie też dziko w Polsce. Podobnie jak w przypadku bzu czarnego, owoce mogą być spożywane tylko po obróbce termicznej oraz pozbawione pestek. Surowe są toksyczne.

licencja CC BY-SA 2.5

4 z 22
Cis (Taxus) częściej możemy spotkać w ogrodzie lub parku niż...
fot. Uroburos (Pixabay.com)

Cis

Cis (Taxus) częściej możemy spotkać w ogrodzie lub parku niż lesie. To roślina iglasta, która może mieć pokrój drzewiasty lub krzewiasty. Owoce cisu to czerwone tzw. nibyjagody. I choć czerwona osnówka tych owoców jest jedyną częścią cisu, która nie jest toksyczna, nie ryzykujmy ich jedzenia. Bo pestki są już trujące. Zatrucia cisem są bardzo poważne i często prowadzą do śmierci.

Pozostało jeszcze 17 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Auto zatrzymało się do góry kołami! Groźnie wyglądający wypadek niedaleko Grudziądza

Auto zatrzymało się do góry kołami! Groźnie wyglądający wypadek niedaleko Grudziądza

Jury konkursu: Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów doceniło swojskie smaki

Jury konkursu: Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów doceniło swojskie smaki

Tak wyglądał wiosenny piknik "Ekodzień z pomysłem"  przy Galerii Grudziądzkiej

Tak wyglądał wiosenny piknik "Ekodzień z pomysłem" przy Galerii Grudziądzkiej

Zobacz również

Jury konkursu: Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów doceniło swojskie smaki

Jury konkursu: Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów doceniło swojskie smaki

Puchar Tymbarku 2025. Wojewódzki finał chłopców w Świeciu. Zdjęcia, wyniki

Puchar Tymbarku 2025. Wojewódzki finał chłopców w Świeciu. Zdjęcia, wyniki