
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność polegającą na migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu do kontaktu z żywnością określonego poniżej.
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia, które nie powinny znajdować się w żywności.
Szczegóły dotyczące produktu
Produkt: Łyżka do spaghetti, KMT Style
Numer partii: 5403512
Kod kreskowy: 8435545735124
Dystrybutor: KUOMAO TRADE Poland, Sp. z o.o., Wesoła 3, 05-552 Wólka Kosowska
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Przedsiębiorca niezwłocznie wdroży procedurę wycofania ww. produktu z obrotu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.
------>

Zagrożenie:
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez firmę Zwergenwiese Naturkost GmbH wycofaniu kilku partii produktów zawierających oregano, w którym stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych.
Spożycie produktu o podanym w komunikacie numerze partii może stanowić ryzyko dla zdrowia konsumentów.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Soul Kitchen BBQ Beans 370g
Numer partii/ Data minimalnej trwałości: 04.11.2024
Kod kreskowy: 4019736012764
Producent: Zwergenwiese Naturkost GmbH
Dystrybutor: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Podmiot Bio Planet S.A. zablokował do sprzedaży kwestionowany produkt i poinformował swoich odbiorców o konieczności wycofania z obrotu produktu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania przedmiotowego produktu z obrotu.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
------>

Zagrożenie:
W wyniku badań Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w określonej poniżej partii pyłku kwiatowego. Zgodnie z oceną ryzyka ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego spożycie produktu o podanym numerze partii może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Zdrowe Pola 100% POLSKI PYŁEK KWIATOWY
Numer partii: PYL/12.09.22.3
Data minimalnej trwałości: 09.2024
Producent: JoyFood Sp. z o.o. ul. Dąbrowskiego 207/225, 93-231 Łódź
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent podjął działania w celu zwiększenia kontroli surowca w zakresie poziomu alkaloidów pirolizydynowych. W ramach działań naprawczych producent uruchomił procedurę wycofania
z rynku oraz poinformował odbiorców przedmiotowego produktu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu z obrotu.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
------->

Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Enteritidis w 2 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Majeranek. Suszone liście majeranku, delikatnie cięte 200 g, eukana
Numer partii: 155022ak
Data minimalnej trwałości: 12.2024
Kod kreskowy: 2019010010785
Zakład konfekcjonowania (dystrybutor): Eukana A.Aluk-Rowiński, P. Matijczak sp. j., ul. Nowodworska 66, 59-220 Legnica
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Dystrybutor rozpoczął procedurę wycofywania produktu z obrotu, jest w trakcie powiadamiania odbiorców i przyjmowania zwrotów.
Organy urzędowej kontroli żywności monitorują procesy wycofywania produktu z obrotu.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.
------>