
Na wigilijnym stole zazwyczaj króluje karp, ale równie często pojawiają się inne gatunki ryb - łosoś, panga, czy śledzie w różnej formie. Nie wszystkie jednak ryby, jedzone w dużych ilościach, mają dobry wpływ na nasz organizm. Zobacz w naszej galerii gatunki ryb, które zawierają najwięcej toksyn.

Panga wyławiana jest z wybitnie zanieczyszczonych wód. Ponadto właściciele stad stosują zastrzyki hormonalne, które zmuszają ryby do rozmnażania się w zamknięciu.

Tilapia
Tilapia zawiera w sobie dużą ilość szkodliwego dla zdrowia ołowiu. Trafia na nasze stoły z Chin, gdzie hodowana jest w wysoce zanieczyszczonych wodach.
Pokarmem dla tilapii jest mączka z genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy. Jej nadmierna ilość przyczynia się do powstawania nadmiernej ilości kwasów tłuszczowych omega - 6 w naszym organizmie.

Ryba maślana
Mało osób zdaje sobie sprawę, że ryba maślana jest nazwą handlową, pod którą kryje się kilka gatunków ryb, takich jak eskolar, czy kostropak, które trzeba spożywać ze szczególną ostrożnością.
"Ryba maślana" bogata jest w dużą liczbę ciężko strawnych wosków. Osoby wrażliwe po zjedzeniu jej nadmiernej ilości, mogą nabawić się rozstroju żołądka, a także zatrucia pokarmowego. Ponadto według badaczy, to właśnie ryba maślana zawiera największą ilość rtęci.