
To niszczy wątrobę
Te warzywa są niezdrowe dla wątroby. Zobacz, czego unikać w diecie, zwłaszcza jeśli masz problemy z wątrobą.

Bakłażan
Bakłażan zawiera solaninę – naturalną toksynę, która w większych ilościach może być trudna do przetworzenia przez wątrobę.
Kiedy uważać? Przy chorobach wątroby i ograniczonej tolerancji na warzywa psiankowate.

Czosnek (w nadmiarze)
W małych ilościach czosnek jest bardzo zdrowy, ale w dużych może działać toksycznie i drażniąco. Zawiera związki siarki, które – w nadmiarze – obciążają enzymatyczną pracę wątroby.
Kiedy uważać? Przy zapaleniu wątroby, marskości, diecie odciążającej.

Cebula (na surowo)
Surowa cebula jest ciężkostrawna i może nasilać objawy jak wzdęcia, zgaga, uczucie pełności. Dodatkowo zwiększa produkcję żółci.
Kiedy uważać? Przy niewydolności wątroby lub zaburzeniach trawienia.