
W Polsce blisko 4 miliony osób zmaga się z cukrzycą. To podstępna choroba, której pierwsze sygnały są często bagatelizowane. Może prowadzić do zaburzenia widzenia, problemów z nerkami, utraty masy ciała, senności, a także problemem z gojeniem się ran, co może prowadzić do tzw. stopy cukrzycowej.
Zobacz w naszej galerii, czego nie mogą jeść osoby chorujące na cukrzycę. Szczegóły na następnych slajdach >>>

Dieta cukrzycowa powinna być nieodłącznym elementem leczenia wszystkich typów cukrzycy. Wyróżnia się dwie odmiany tej chorby:
- cukrzyca typu 1 - inaczej cukrzyca insulinozależna jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym, która niszczy komórki trzustkowe produkujące insulin. Rozpoczyna się u dzieci lub u młodzieży.
- cukrzyca typu 2 - charakteryzuje się niewłaściwym działaniem insuliny w tkankach prowadząc do podwyższenia poziomu cukru we krwi. Za jej rozwój odpowiedzialne są za czynniki genetyczne i środowiskowe. W wielu przypadkach wiąże się z otyłością i występuje najczęściej u osób dorosłych.
Zobacz, czego nie mogą jeść osoby chorujące na cukrzycę >>>

Osoby zmagające się z cukrzycą powinny unikać przetworów mlecznych, a także smakowe słodzone jogurty.

Owoce
Arbuz, dojrzałe banany, owoce z puszki, owoce suszone.