
Wyjazd na wakacje to dla wielu Polaków czas odpoczynku od gotowania i spróbowania lokalnej kuchni w turystycznych miejscowościach. W restauracjach panują określone zasady savoir vivre. Ich znajomość świadczy o obyciu i dobrych manierach gościa.
Sprawdź w naszej galerii, czego nie można robić w restauracjach. O wielu punktach nie miałeś pojęcia!

Zostawianie okrycia wierzchniego na krześle
W kawiarniach, barach i pizzeriach nie ma to większego znaczenia. Jednakże w restauracji okrycie wierzchnie powinniśmy zostawić na wieszaku. Często pomocą służy nam obsługa.

Nie wieszamy torebki na krześle
Podręczne torby, bagaże, aktówki nie wieszamy na krześle. Kładziemy je na najbliższym meblu lub na podłodze, w pobliżu naszego krzesła.

Nie pomagamy kelnerom zbierać naczyń
Kelnerzy mają wprawę w sprzątaniu naczyń, ich ułożenie również ma znaczenie - nie pomagasz im w ten sposób i nie jest to kulturalne zachowanie. Dodatkowo w niektórych krajach oznacza to, że jedzenie gościom nie smakowało!