Ryba z popularnego marketu wycofana!
Nowe ostrzeżenie GIS. Główny Inspektorat Sanitarny wydał kolejne ostrzeżenie. Główny Inspektorat Sanitarny opublikował w ostrzeżenie dotyczące ryb wyprodukowanych dla firmy MAKRO Cash and Carry Polska S.A. Ryba mogą zagrażać zdrowiu. Jak bowiem informuje GIS w nowym ostrzeżeniu, jej spożycie może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Sprawdź koniecznie
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie z obrotu produktu pn. MC halibut niebieski, steki, wędzone, numer partii 01/340.
Główny Inspektor Sanitarny informuje, że firma MAKRO Cash and Carry Polska S.A. poinformowała organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej o wycofaniu z obrotu produktu MC halibut niebieski, steki, wędzone, o numerze partii 01/340, wyprodukowanego przez firmę Rybhand Sp. z o.o. Sp. k., weterynaryjny numer identyfikacyjny 30061802.
Wycofane ryby mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia!
Decyzja związana jest w z wynikiem badań laboratoryjnych przeprowadzonych przez przedsiębiorcę, w których stwierdzono przekroczoną liczbę bakterii Listeria monocytogenes w produkcie z tej partii.
CZYTAJ TEŻ | LIDL WYCOFUJE WINO ZE SPRZEDAŻY W POLSCE! PRODUCENT PRZEPRASZA, SKLEP ZWRACA PIENIĄDZE
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Spożycie wycofanej partii ryb może prowadzić do choroby zwanej listeriozą!
Szczegółowe informacje na temat wycofywanego produktu znajdują się na stronie internetowej MAKRO Cash and Carry Polska S.A.KLIKNIJ TUTAJ
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez dystrybutora.
To Cię może też zainteresować
W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
LISTERIOZA - co to jest? Czy Litserioza jest groźna?
Jak czytamy na stronie GIS, Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.
Jak dochodzi do zakażenia? Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.
LISTERIOZA - objawy
- U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
- U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
- U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.
Zapobieganie zakażeniu głównie polega na:
- zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt,
- przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności.
- należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety.
W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej https://gis.gov.pl/zdrowie/choroby-zakazne/ pod hasłem "LISTERIOZA".
Wideo: Smaki Kujaw i Pomorza odcinek 17
