https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Telewizja ma pokazywać tylko zdrowe jedzenie

(AW)
fot. sxc
Kucharze z autorskich programów mają gotować zdrowe i niskokaloryczne potrawy. Z takim apelem chcą wystąpić do stacji telewizyjnych posłowie - twierdzi "Dziennik".

Gazeta podała, że gościem ostatniego posiedzenia sejmowej komisji zdrowia publicznego była prof. Barbara Zahorska-Markiewicz, prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością. To ona miała zwrócić posłom uwagę, że autorskie programy kulinarne i telewizje śniadaniowe powinny promować zdrowe odżywanie. A scenarzyści popularnych seriali mogą umieścić w nich bohaterów, którzy walczą z otyłością.

Aleksander Sopliński, szef komisji zdrowia uważa, że posłowie powinni w tej sprawie rozesłać apel do telewizji. Szczególnie ośrodków regionalnych, które prezentują tłustą kuchnię etniczną.

- Cudaczny pomysł - komentuje dla "Dziennika" Robert Makłowicz. Nie wyobraża on sobie, by np. zupy ziemniaczanej nie zabielić śmietaną, a prezentując przysmaki kuchni węgierskiej, zapomnieć o słoninie.

- Nie oznacza to, że jeśli pokażę słoninę, to trzeba ją jeść pięć razy dziennie - denerwuje się kucharz.

Komentarze 4

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

~Aga~
Popieram Panią Profesor !!!!

Dlaczego nie mielibyśmy wiedzieć ile kalorii, i ile dobrego a ile złego tłuszczu jest w przepisie proponowanym przez celebrity chefs - wtedy każdy sam oceni czy chce te "pyszności" jeść !!!!!
P
Paweł Wojtaszko
pełzający totalitaryzm, żenada.
niech posłowie lepiej się zajmą chlebem, ze chleb to nie chleb ale wyrób chlebpodobny.... ale czy tym orłom to przyjdzie do głowy...
A
A
Oczywiście że np jajka powinny być z chowu ekologicznego - początek kodu na jajku 0-PL-ABCDEFGH, gdzie cyfra "0" to chów ekologiczny, a ABCDEFGH to nr identyfikacji weterynaryjnej. Przecież mamy zdrową żywność nawet w marketach, tylko trzeba jej poszukać, a przy większej sprzedaży handlowców z nią będzie więcej. Żywność eko jest pewną gwarancją naszego zdrowia, bo skąd lekarz ma wiedzieć, co jest powodem np bólu w pewnym miejscu, no chyba że kolega weterynarz jemu powie na spotkaniach towarzyskich, czym są żywione zwierzęta domowe w hodowli i jak to może przenosić się na ludzi.
~nika~
Prawdą jest,ze właśnie pan Makłowicz gotuje bardzo tłusto.U niego odrobina masła(bo często tego tłuszczu używa)oznacza 1/2 kostki
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska